Vissza

Mi is az a méz és hogyan készül?

A méz egy cukros anyag, melyet a méhek a növények virágaiban, vagy azon kívül termelt nektárból, növénynedvekből a mézhólyagjukban levő invertin nevű diasztáz segítségével állítanak elő. Ezt a feldolgozott nektárt a lépekben raktározzák el, ahol a mézzé alakulás folyamata zajlik.

A nektár tiszta növényi váladék, mely a virágon belüli és kívüli nektármirigyek választanak ki. Ahhoz, hogy a méz sajátos tulajdonságait megismerjük, ismernünk kell a nyersanyagok összetételét, melyből a méhek előállítják.

A méz alkotórészei kiegyensúlyozott mennyiségben: szénhidrátok, aminosavak, enzimek, fermentumok, ásványi sók, nyomelemek, aromaanyagok, színanyagok, vitaminok (B1, B2, C), hormonok, baktériumölő és illatanyagok. A szénhidrátok közül legfontosabbak az egyszerű cukrok szőlőcukor (glükóz) és a gyümölcscukor (fruktóz). Ezek együttesen adják a méz szárazanyag tartalmának 85-95%-át. A két alapvető cukor aránya szabja meg a méz kristályosodási hajlamát. A szőlőcukor elősegíti, a gyümölcscukor gátolja a kristályosodást. Aroma anyag adja a méz jellegzetes ízét. Színe változó, a sötét színű mézben több ásványi anyag (gesztenye méz) található.

A méz könnyen emészthető cukrokat tartalmaz, olyan alakban melyet az emberi szervezet átalakítás nélkül tud hasznosítani. Legjobb energiaforrásunk.

………de hogy is készül a méz??!!

A kaptárban mindenkinek meg van a speciális feladata. A gyűjtő méhecske kirepül a kaptárból és virágról virágra szállva megvizsgálja a virágkelyheket, amelyből szipókájával kiszívja a nektárt és mézhólyagjában hazarepíti. A nektár mézzé alakítási folyamata ettől a pillanattól a méh csodálatos kémiai laboratóriumban el is kezdődött.

A hazarepülés alatt a víztartalom egy része a mézhólyag falain keresztül elpárolog.

A méhmirigyek egy része elkezdi (erjesztők) kiválasztását és beindulnak a kémiai, biokémiai folyamatok. A kaptárba érkezés után begytartalmát leadja a fiatal méheknek, melyeket első napjaikban ’kaptárméheknek’ is neveznek. Az Ő feladatuk, hogy az átvett nektárt a lép sejtjeibe raktározza el. A szorgos fiatal méhek a garatmirigy váladékukkal (invertinnel, fermentumokkal) keverik, a víz is elpárolog és lassan mézzé alakul. Általában a méheknek 3-4 kg nektárt kell hazahordaniuk, hogy abból egy kg érett méz legyen. A dolguk végeztével méhviasszal lefedik a sejteket. Ezzel jelzik: kész a méz!

Vissza