Vissza

KÖLTÖZÉS MÉHEINKKEL

A Zsé Mézek 2018. nyári szezonjának összefoglalója

Utolsó beszámolómkor az ezüsthárs virágzása kezdődött. A vándorláshoz szükséges engedélyek beszerzése után 2018.06.02-án útra keltünk méheinkkel.

A Zselici erdő gyönyörű! Hatalmas hársfák, tele nyíló virágokkal, hársillatban fürdött az erdő! A kaptárakat a fák árnyékában helyeztük el, ahogy kiengedtük állományunkat, megrészegülve repültek a virágokra. A tapasztalt méhészektől így hallottuk: „ A hárs szeszélyes, nem ad mindig nektárt! A lába vízben álljon, koronáját süsse a nap!” – Idén sok eső éri a természetet, a 30°C hőmérséklet is megvolt. Igaznak bizonyult a mondás, hársmézet pörgettünk. 

   

A virágzás végeztével pakolás, indulás a napraforgóra. Igyekezni kell, hiszen az idén minden hamar történik. Még csak június vége van, de 1 hete virágban a napraforgótáblák. 

Persze vannak nehéz pillanatok is az erdőben. A sok eső feláztatta a talajt, traktor húzta ki a csapatot 2 alkalommal is. A napraforgótáblánál szakadó esőben pakoltunk! Szerencsére anyagi kár és személyi sérülés nem történt. Ezúton is köszönet a traktoros embereknek, akik azonnal a segítségünkre voltak. A sok eső a napraforgó virágzásnak is jót tett. A méhek, mit sem törődve a viszontagságos költözéssel, kisütött a nap és csak repültek-repültek a sárga tányérokra. Szorgosan gyűjtötték a virágport és a nektárt, segítve ezzel a beporzást. 

 

Figyelve az országos méhészeti híreket, aggódva vizsgáltuk kaptárainkat, állományunkat, van-e méhpusztulás!? Szerencsére nem, a mi méhlegelőnkön nem tapasztaltunk tömeges pusztulást. Számuk lecsökkent, de ez természetes méhelhullás.

2018.július közepére a méhek vándoroltatása véget ért, téli telephelyünkre szállítottuk őket .

Már említettem korábban, az idei évben minden virágzás gyorsan történt. A tavalyi évben 3 héttel később költöztünk haza. Ez azt jelenti, hogy nagy méhlegelő nem lesz a környékünkön. Már most július végén gondoskodni kell a téli élelemről.

A kalandos, néha veszélyes vándorlást kipihenve a családok vizsgálata következik. Ellenőrizzük a méhanya meglétét, fiasítást, betegséget, kártevőket és a legfontosabbat, az élelmet. Megkezdődik az atkák elleni védekezés. A jól bevált füstölés mellett illóolajos lapokat is alkalmazunk., figyelembe véve ezzel a bio méhészkedés alapjait. A méhészágazat híreit figyelve, hogy megbizonyosodjunk állományunk egészségi állapotáról, az Állategészségügyi Intézetbe mintát vittünk. Várjuk az eredményt.

Zárásként annyit, a hársmézünk jól sikerült, a napraforgóról kicsit lekéstünk és méheink is kimerültek, de napraforgómézet is pörgettünk. Így elmondhatom, sikeresen zártuk a 2018-as szezont.

Ha értékeled a valódi magyar mézet, nézd meg kisvideónkat vidáman zizegő méheinkről Facebook olalunkon, és kövess minket újdonságainkért és akcióinkért! 🙂

Kis Prumik Éva

Vissza