Vissza

Elindult a családi méhészet

Családi méhészetünk 21 éve, 1997 telén alakult. Zsolti szülei nyugdíjba vonulásukkor, teljes amatőrként vásároltak 5 méhcsaládot, amelyek Kiskorpádon kerültek elhelyezésre rokonoknál. Tavasszal vásároltak telket és még 20 családot. A kezdeti nehézségeket legyőzve (sok csípés) bővült az állomány 10 családdal.

Méhészképzésben vettek részt. Árpi 1999-ben Gödöllőn az Agrártudományi Egyetem szervezésében, Éva  2000-ben a Kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakközépiskolában tanulta a szakma alapjait. Azonban nem elég az iskolapad! A munkálatok során megtapasztalt tudás az igazi! Segítségükre volt egy-két idősebb méhész, Laci bácsi.  Az Ő tapasztalataikat, tanácsaikat figyelembe véve indult igazán a méhészkedés 35 családdal. Egyik a mai napig köztünk van, és 92 évesen osztja meg velünk tapasztalatait. Most Mi tanulunk Tőlük.

Zsolti egyre több időt töltött Kiskorpádon szüleinek segítve. “Ráragadt” a munka, és a méhekkel való foglalkozás szeretete. 2011-ben már jócskán volt szaporulat és munka a méhesben. Addigi munkáját feladva 2012-ben  Ő is OKJ-s méhészeti képzésben részesült a Kaposvári Egyetem szervezésében és főállásban méhész lett.

Családi hobbi méhészetünket profivá szervezzük. 2015-ben Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyert pályázat keretén belül, a mai kor elvárásainak megfelelően eszközöket vásároltunk. Telephelyünkön építkeztünk a Bio Méhészet alapjait figyelembe véve.

Jelenleg 165 családdal méhészkedünk, vándorlással igyekszünk a mézkínálatunkat bővíteni.

A jövőbeli tervünk a Bio minősítés megszerzése. Fontos számunkra környezetünk megóvása és az egészséges életmód. Munkánk végzése során is erre törekszünk.

Továbbá azt gondoljuk, csakis kiváló minőséggel lehet a vásárlóinkat megtartani.

Kis Prumik Éva és Olsovszki Zsolt
Zsé Mézek