Vissza

2017-ES ÉVÉRTÉKELÉS

A januári hideg és a tavaszi rossz idő ellenére méheink jó fejlődésüknek köszönhetően remek formában gyűjtötték tavasszal a repcevirág nektárját. Repcemézet pörgettünk május közepén.

Nagy ambíciók közepette vártuk az akácfák virágzását. Vajon kegyes lesz hozzánk az idő? Az idén nem voltak fagyok, virágzáskor nem volt nagy eső, szél ami megtépázta volna a virágzást. Nem is csalódtunk méhecskéinkben, dolgoztak serényen, így akácmézet pörgettünk május végén. Az eredmény ezüst minősítés az „Év Méze 2017″ versenyen.

A ZsÉ Mézek vendégcikke: 2017-es évértékelés | Heti Akciók Kaposvár

A természet nem ad pihenést a méhésznek, hisz az akácvirágzás után a hárs következik. Vagyunk abban a szerencsés helyzetben, hogy nem messze található telephelyünktől a Zselici Tájvédelmi Körzet. Híres az összefüggő hárs erdeiről. Az idei évben vásároltunk teherautót, amivel a méhcsaládok vándorlását tudtuk megoldani. Hársvirágzáskor 55 méhekkel teli kaptárral telepedtünk le. Kissé izgatottan és aggodalmakkal tettük ezt a feladatot, hisz tapasztalatunk nincs vándorlásban. Hagyatkoztunk az „öregek” tapasztalataira és okultunk hibáinkból. A szerencse itt is velünk volt, tiszta hársmézet pörgettünk június végén. Az eredmény egy újabb ezüst minősítés az „Év Méze 2017” versenyen.

Ismét pakolás! Felkerekedtünk méhecskéinkkel és Tolna megyébe vettük az irányt, hiszen kezdődött a napraforgó virágzás, a megye határában már sárgállottak a napraforgó táblák. Méheink biztonságos lepakolása után hamar neki fogtak a munkának. A napraforgó nagy területen vetett mezőgazdasági növényünk, elhúzódó virágzással. Ebben az időszakban már a nyár derekán jártunk, a nagy a hőségben méheinket itatók kihelyezésével kényeztettük… Csak a nektár és virágpor begyűjtésére figyeljenek! 🙂 Nem kell vizet kutatni a nagy melegben, és csak repültek szüntelen virágról-virágra, napkeltétől napnyugtáig. A virágzás elmúltával július végén hazavittük az állományunkat. Az eredmény sárgaszínű, sűrű napraforgó méz. Még most is érzem az illatát.

A méhek vándoroltatása egyik méhlegelőről a másikra nagy feladat. Fizikailag és biztonsági szempontokat figyelembe véve, sok logisztikai egyeztetéssel, bejelentési kötelezettséggel, állatorvosi engedéllyel járó folyamat. A méhek biztonságos szállítása külön feladatkörbe tartozik. A pirkadatkor zajló pakolása, mozgatása a kaptároknak nagy elővigyázatosságot és precizitást követel. A szállítása nem kevésbé. Sajnos minden vándorlási időszakban hallunk balesetekről, felborult méhkaptárokról. Bizony előfordulhatnak tragédiák is!

Nekünk sikerült balesetmentesen és teli mézes hordókkal zárni a vándorlást.

Közben az otthon maradt állomány sem tétlenkedett. A kis családok nagy családok lettek, mézet is gyűjtöttek, ismét pörgettünk – az idén immáron ötödször.

A ZsÉ Mézek vendégcikke: 2017-es évértékelés | Heti Akciók Kaposvár

Augusztus végén a méhész már készül a télre és a következő évre! Mi is ezt tettük. A családok átvizsgálása (szaporulat, anyaméh, fiasítás), megléte és a megfelelő mennyiségű élelem biztosítása. Ez mind aprólékos és időigényes feladat. Az élelem megléte mellet nagy feladat még a kártevők elleni védekezés, az atka irtása. Sajnos ez a kis vérszívó rátapad a méhecske testére és legyengíti azt, majd elpusztul. Ennek kivédésére füstöléssel, és egyéb szerekkel védekezünk egészen október végéig.

Most a méhes pihen, de nem alszik. Telelnek a méheink. Várjuk a tavaszt! Figyeljük az időjárást! Vajon lesz-e nagy hideg? Lesz-e hó ? Hogy telelnek méheink és hogy végeztük dolgunk azt majd márciusban tudjuk meg!

Mi is tervezzük a következő feladatokat! Az új évben BIO Méhészeti minősítés a célunk. Fontosnak tarjuk környezetünk megóvását és az egészséges életmódot. Ismét nevezünk a méz versenyen, minősítés a cél. Ez visszaigazolás nekünk és a vásárlónak.

A Heti Akciók csapat segítségével, új formában kerül termékünk a piacra. Ők terveznek teljes marketing csomagot. Az internetes felület kialakítását, weboldal beindítását is vállalták. Ez nagy segítség és kiugró pont lehet a sok méhész között. Nélkülük nem sikerülne.

Ezentúl is magunk értékesítjük a mézeinket termelői piacokon, rendezvényeken. Azonban bővíteni és nyitni szeretnénk üzletek, kávézók, éttermek, viszonteladók felé.

Továbbra is cél a prémium minőség. Hiszünk abban, hogy csak kiváló terméket lehet jól értékesíteni. Ezt a célt szem előtt tartva végezzük munkánkat!

Üdvözlettel: Kis Prumik Éva, Olsovszi Zsolt 

Vissza